Realizace rázu ve čteném projevu studentů češtiny jako cizího jazyka - Kopečková, Michaela (Bohemica Olomucensia, 2023)
V příspěvku jsou prezentovány výsledky výzkumu, jenž je zaměřen na realizaci rázu ve čteném projevu mluvčích-cizinců, kteří studují češtinu jako cizí jazyk. Ráz slouží v češtině primárně jako delimitační signál a je Čechy zpravidla přirozeně realizován před vokály na začátku slova po pauze či na začátku slovního základu po prefixu. Cílem zde prezentované analýzy je zjistit, zda u cizinců obecně dochází k redukci rázu, jaký typ odchylek u nich lze detekovat a ve kterých slovech / slovních kombinacích chybují nejčastěji. Dílčím cílem studie je upozornit na nutnost zařadit ráz do výuky výslovnosti v rámci češtiny pro cizince již od úrovně A1. Klíčová slova: ráz; fonetika; ortoepie; čeština pro cizince; jazyková úroveň; jazyková rodina